معارف عمیق مهدویت ضامن سلامت و سعادت جامعه و فرد فرد انسانهاست، اعتقاد به بشارتهای پیامبران گذشته و ائمه دین(ع) افراد با انگیزه و پرتوانی را در جامعه میتواند پرورش دهد، باور به حضور امامی ناظر بر اعمال، از جنبه فردی موجب پاک نگاه داشتن روح و پیراستن اعمال از زشتیهاست و از جنبه اجتماعی باعث همدلی مؤمنان و ایستادگی در برابر ظالمان میشود،
پژوهشکده مهدویت در کتاب «مهدویت، پرسشها و پاسخها» به برخی از شبهات این گونه پاسخ میدهد:
مدت برقراری عدالت در زمان ظهور
*آیا هنگام ظهور امام زمان(عج) برای برقراری عدل و قسط در تمام جهان، زمانی طولانی لازم است؛ چند سال؟
-حرکت اصلاحی حضرت را بعد از ظهور و قیام، به دو مرحله میتوان تقسیم کرد:
الف) مرحله جنگ و مبارزه
ب) مرحله ارشاد و تبلیغ
مرحله اول (جنگ و مبارزه): طبیعی است که با قیام حضرت، ستمگران به دشمنی برخاسته، بیتوجه به سخنان منطقی امام، میخواهند این حرکت را که به ضرر منافع جاهطلبانه آنهاست، در نطفه خفه کنند، بنابراین سران کفر و فساد، زبانی جز شمشیر و جنگ نمیشناسند و اصولاً برای گفتوگو و کشف حق نیامدهاند، پس حضرت در ابتدا مجبور است با آنان برخورد مسلحانه کند و دست آنها را از قدرت و اموال مظلومان کوتاه گرداند، از روایات چنین استفاده میشود که این مرحله بیش از هشت ماه طول نمیکشد و پس از آن تمام جهان به تسخیر حضرت در میآید، آتش جنگ و مبارزه خاموش میشود.
مرحله دوم (ارشاد و تبلیغ): بعد از سرنگونی سران کفر و فساد، که منطقی جز زور نمیشناختند، نوبت به مردم عادی میرسد که اهل منطق و استدلال هستند و از پذیرش حق امتناع ندارند، در این مرحله، دیگر حضرت به زور متوسل نمیشود و از کسی نمیخواهد که به زور چیزی را بپذیرد، بلکه حقیقت دین را تبلیغ میکند و هر کس از هر مکتبی دلیل بخواهد، با مبانی اعتقادی دین خودش، جواب او را میدهد. به این صورت، مردم با شنیدن دلایل کافی و قطعی امام، به ایشان ایمان میآورند. در روایتی، امام باقر(ع) میفرماید: حضرت مهدی بعد از ظهور، با پیروان تورات بر اساس تورات، و با پیروان انجیل طبق انجیل، و با اهل زبور طبق زبور و با مسلمانان بر اساس قرآن حکم میکند.
طبیعی است که این مرحله زمان بیشتری میبرد، در روایات، به مدت زمان این مرحله اشاره نشده است، اما چون تبلیغ به زمان احتیاج دارد که فرد بشنود، تحقیق و فکر کند و نتیجه بگیرد، از این رو مدتی طول میکشد تا همه زمین دین حق را بپذیرند و همه جهان مسلمان شوند؛ اما در این مدت، امنیت و آسایش و عدالت برقرار است؛ و بحث علمی و عقیدتی آزاد و منطقی، به جنگ و ناامنی نیاز ندارد.
ابزار تشکیل حکومت مهدوی چیست؟
*بر اساس روایات، امام زمان(عج) و یارانش بعد از ظهور با چه اسلحهای نبرد میکنند؟
آنچه در متن روایات آمده این است که حضرت و یارانش با شمشیر قیام میکند و غیر از سیف (شمشیر) چیز دیگری بیان نشده است، اما اینکه منظور از شمشیر چیست، چند نظر وجود دارد:
۱- منظور از شمشیر، قیام مسلحانه است و گفتن شمشیر کنایه از جنگ و مبارزه است و سلاح خاص مد نظر نیست؛ بنابراین در هر زمان ظهور کند با ابزار آن زمان جنگ خواهد کرد.
۲- منظور شمشیر معمولی است؛ زیرا قبل از ظهور تمام سلاحهای پیشرفته در اثر جنگهای فراوان تمام میشود، چیزی جز سنگ و چوب و شمشیر نمیماند و یا در سایه پیشرفت عقل بشر، خود انسانها سلاحها را نابود میکنند و چیزی جز سلاح سرد نمیماند.
۳- منظور شمشیر معمولی است؛ یعنی خود حضرت شمشیر پیامبر(ص) یا امیرالمومنین (ع) را دارد، لذا از سلاحهای کشتار جمعی که همه را با هم از بین میبرد و نظامی و غیر نظامی نمیشناسد، استفاده نمیکند و این خود نشان عدالت ایشان است، اما اینکه چگونه میتوان با شمشیر در مقابل سلاحهای پیشرفته مبارزه کرد، باید گفت یا معجزه است؛ یعنی قدرت اصلی حضرت، قدرتی معنوی و فوق طبیعی است؛ چنان که در روایات آمده که هر جا حضرت حرکت کند قبل از ایشان ترس بر آن جا مستولی شده، کسی جرأت کاری را نمییابد.
بنابراین با آنکه سلاحها وجود دارد، کسی جرأت به کارگیری آن را نمییابد؛ یا به طور طبیعی است؛ یعنی با آنکه سلاحها وجود دارد، ولی به کارگیری آن به سوخت (نفت و بنزین) احتیاج دارد و در آن زمان این سوختها از دسترس بشر خارج میشود، بنابراین حضرت(عج) به سلاحهای مدرن احتیاجی نخواهد داشت.
نشانهای از حضرت موسی(ع) که صاحب امر(عج) آن را در دست دارد
*آیا امام زمان(ع) عصا هم دارند؟
در روایات آمده است که حضرت مهدی(عج) با میراث پیامبران خدا میآید که یکی از آنها عصای حضرت موسی (ع) است، حضرت علی(ع) فرمودند: جهان پر از هرج و مرج میشود؛ افق زندگی تیره و تار میشود؛ در این موقع مهدی ما میآید، در حالیکه پیراهن آدم در تن او، انگشتر حضرت سلیمان در انگشت او و عصای حضرت موسی (ع) در دست اوست.
قرآن کریم، عصای موسی را معجزه آن حضرت معرفی کرده است که با آن دشمن را میترساند و کارهای گوناگونی انجام میداد، حضرت مهدی(عج) نیز طبق روایات، همچون موسی(ع) آن را به کار میبرد، بنابراین عصای موسی(ع) از جمله نشانههای الهی است که به حضرت مهدی(عج) به ارث میرسد، نه اینکه وسیلهای معمولی برای راه رفتن و تکیه دادن باشد.
منبع: آینده روشن