در پیشینه اعتقادی همه مسلمانان لیالی قدر در ماه مبارک رمضان شب های امضای مقدرات عالم در پیشگاه امام عصر(عج) است. در این شب ها ملائکه باحضور خدمت امام زمان(عج) و تقدیم تمام مقدرات سال بر پیشگاه حضرت حجت، امام را از تمام اتفاقات سال آگاه می کنند.
باتوجه به اینکه لیالی قدر را در پیش داریم، منزلت این شب ها را از نگاه حجت الاسلام کاظم صدیقی مرور می کنیم.
"حقیقت شب قدر را هیچ کس جز خدا نمیشناسد، این جزء اسرار الهی است و خدایی که برای بندگانش شب قدر را مقدّر کرده، خودش برای شب قدر چند امتیاز قرار داده است: اوّل اینکه، شب قدر، ظرف نزول قرآن است؛ "إنّا أنزلناه فی لیلة القدر". دوم اینکه، شب تقدیر است. تقدیر آحاد بشر در این شب رقم میخورد. سوم آنکه، شب قدر، ملکوتی دارد و اگر کسی آن را درک کند میتواند یک شبه به اندازة یک عمر برای خودش ذخیره بردارد؛ قرآن از این فضیلت منحصر به فرد شب قدر چنین تعبیر میکند: "لیلة القدر خیرٌ من ألف شهرٍ".
فضیلت چهارم آنکه، شب قدر، نزول تمامی ملائکه به محضر حضرت صاحبالعصر و الزّمان(ع) است؛ یعنی شبی است که وجود مقدّس امام عصر(ع) تمام موجودات را تحت اشراف مخصوص قرار میدهند، و بر همین اساس است که در شب قدر، امکانِ بخشیده شدن برای همگان فراهم میشود و اگر کسی در این شب بخشیده نشود مشخّص میشود که دیگر قابلیّتی برای آمرزش در وجودش موجود نیست.
حال، اگر کسی شب قدر را درک نکرد و جاماند، دیگر برایش زمینه آمرزش نیست مگر اینکه در "عرفات" باز دامن حضرت حجّت(ع) را بگیرد. بنابراین شب قدر شبی است که انسان باید گذشته خویش را در آن شب ورق بزند و به عنوان مریضی که دردهای خود را شناخته است، این دردها را به طبیب خودش ـ امام زمان(ع) ـ عرضه کند و با نظر ولایی حضرت، تمام گناهان سابقش را از دریچة وساطت حضرت، جهت استغفار نزد خداوند ببرد تا بخشیده شود. ضمناً برای حدّاقل یک سال آیندهاش هم، تصمیم جدّی بگیرد.
در این شب عظیم، انسان باید آن قدر خود را برای امام زمان(ع) شیرین کند تا حضرت او را بپسندند و سعادت یک سال را برای او بنویسند. إنشاءالله."
منبع: ماهنامه موعود شماره ۱۰۳